Zaznacz stronę

Wegańskie pączki kokosowo-cytrynowe

Warsztaty Olejkowe-Kielce_doTerra

9 lip, 2020

Bezglutenowy i potencjalnie wegański, w zależności od wybranych składników, przepis jest tak zdrowy, jak to tylko możliwe w przypadku pączków.

Bez względu na to, cytrynowo-kokosowy smak tego przepisu z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednego miłośnika pączków.

A mówiąc o smaku, to jak pewnie wiesz, w kuchni i nie tylko używam olejków eterycznych firmy doTerra, a do produkcji w tym przypadku cytrynowego olejku, używają oni cytryn z Sycylii. Klimat śródziemnomorski jest idealny do hodowli najlepszych cytryn na świecie.  W jakiś sposób ten fakt sprawia, że ​​ten olejek cytrynowy jest słodszy :).

Ale dość już gadania, przejdźmy do przepisu!

Składniki

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki migdałowej lub dowolnej mąki bezglutenowej
½ szklanki cukru kokosowego lub brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 jajko lub 1 łyżka stołowa siemienia lnianego z ½ łyżki stołowej wody
¼ szklanki mleka kokosowego
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 cytryna, skwaszona
2-3 krople oleju cytrynowego

Glazura
1 opakowanie białej czekolady
¼ łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przyrządzenia

W średniej misce połącz mąkę migdałową, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.

W innej misce połącz jajko, mleko kokosowe, olej kokosowy, jogurt kokosowy, ekstrakt waniliowy, skórkę cytryny i olejek cytrynowy.

Połącz mokre składniki do miski z suchymi składnikami i mieszaj, aż mieszanina będzie gęsta.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Włóż ciasto do foliowej torebki zamykanej (najlepiej strunowej) i wytnij w jej rogu otwór mniej więcej centymetrowej wielkości .

Przełóż ciasto do natłuszczonej patelni lub ułóż kształty pączka na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Piecz przez 12 minut.
Poczekaj aż pączki ostygną.

Połącz białą czekoladę i ¼ łyżeczki oleju kokosowego i rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurz każdy pączek w czekoladzie.

Wskazówka: aby ten przepis był wegański, zastąp jajko 1 łyżką siemienia lnianego ½ łyżeczki wody.

Przepis na podstawie artykułu na stronie: https://www.doterra.com/US/en/blog/recipe-lemon-coconut-doughnuts

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − czternaście =

Jeśli masz pytanie-pisz śmiało!

Polityka Prywatności

4 + 5 =