Zaznacz stronę

Imbirowy olejek eteryczny w kuchni, czyli imbirowe gofry z ciemną czekoladą !

Eteryczny olejek imbirowy słynie w wielu właściwości. Najczęściej kojarzony ze wsparciem układu pokarmowego, jest też szeroko wykorzystywany w celu  złagodzenia zmęczonych i nadwyrężonych mięśni czy stawów. Naturalnie jest też świetny do stymulowania układu odpornościowego.

Doskonale także zany jego intensywny i głęboki aromat i dlatego też eteryczny olejek imbirowy może być śmiało używany go do eksperymentów kulinarnych. Świetnie sprawdzi się w koktajlach, owsiankach, jaglankach, daniach kuchni wschodniej oraz innych smakołykach zarówno deserowych jak i wytrwanych. Dziś  jednak mamy coś dla miłośników gofrów, czyli dla MNIE 🙂

Przepis na Imbirowe gofry z ciemną czekoladą 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki maślanki 
  • ½ szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej 
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki mielonych migdałów 
  • 1 średnia cukinia, rozdrobniona
  • 2 krople imbirowego olejku eterycznego

Składniki na polewę jogurtową z bitą śmiataną

  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%, schłodzona 
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 wykałaczka z eterycznym olejkiem imbirowym

Wykonanie gofrów

W jednej misce łączymy dokładnie mąki, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, zmielone migdały, wanilię i sól. Robimy zagłębienie na środku i dodajemy żółtka, maślankę, olej kokosowy, olejek imbirowy oraz startą cukinię. Mieszamy (miksujemy) aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Białka ubijamy w osobnym naczyniu do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy powoli do ciasta, delikatnie, lecz dokładnie mieszając. Gotowe ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy zgodnie z instrukcją jej użytkowania.

Wykonanie polewy jogurtowej z bitą śmietaną

W misce ubijamy śmietanę z jogurtem i odrobiną olejku, aż do uzyskania puszystej, sztywnej masy.

Na gotowe gofry nakładamy bitą śmietanę. według uznania można dodać ulubione owoce lub posypkę, np. z kako czy pokruszonych orzechów.

Powyższa wersja gofrów jest lekko zmodyfikowana w stosunku do oryginalnego przepisu z doterra.com

Więcej informacji o eterycznym olejku imbirowym znajdziesz we wpisie:

IMBIR-olejek eteryczny doTerra

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × jeden =

Jeśli masz pytanie-pisz śmiało!

Polityka Prywatności

5 + 6 =